top of page
Anchor 1

טיפול מוכוון טווחים

כוסות רוח

מוקסה

שיאצו

מה זה טיפול מנואלי מוכוון טווחים?

 

טיפול מוכוון טווחים מטרתו טיפול בבעיות אורתופדיות, והוא מגיע מעולם הטיפול המערבי (ולייתר דיוק- מטכניקות טיפול פיזיותרפי).

נקודת המוצא הינה שטווח התנועה הוא הבסיס לתפקוד תקין של המפרק, וכאשר נשפר את טווח התנועה של המפרק, נשפר בתוך כך את תפקודו ובכך נוריד את רמת הכאב. הטיפול, אם כן, הנו רצף של פעולות שמבוצעות במפרק או במפרקים (כולל ברקמה הרכה שסביבם) המעורבים ביצירת הכאב, מתוך ראייה מערכתית של גוף האדם. הוא כולל שחרור והארכה של שרירים, גידים ורצועות ויצירת תנועתיות בתוך המפרק.

 

קצת יותר בהרחבה

את הקונספט של טיפול מוכוון טווחים ייצר אלישע קורן- פיסיוטרפיסט בעל נסיון קליני של 30 שנה (ורעב תמידי למצוא פתרונות טיפוליים לבעיות של מטופליו), והוא משלב גישות וטכניקות טיפול מנואלי קיימות (של Maitland ,Mulligan, Bobath  ועוד) עם גישות וטכניקות חדשות שיעילותן נבחנה  על-פני אלפי הטיפולים שביצע אלישע במהלך עבודתו.

בשונה מהשיאצו והרפואה הסינית, בטיפול מוכוון טווחים- טווחי התנועה של המפרק או המפרקים המעורבים ביצירת הכאב, הם הפרמטר העיקרי, ולעתים היחיד לבחירת הטיפול.

כאמור, טווח התנועה הוא הבסיס לתפקוד תקין של המפרק. ההנחה היא שכאשר מגיע אדם עם כאבים בתנועה מסוימת (וכרגע אין זה משנה האם הכאב נובע בגלל שרירים מקוצרים, דלקת או בעיה תוך מפרקית)- אילו בסופו של דבר, נביא את המפרק למצב של תנועה חופשית- סביר להניח שנשפר בתוך כך את תפקודו ושהכאבים יחלפו. על מנת לשפר את טווח התנועה נטפל ברקמות שעשויות להיות מעורבות ביצירת הכאב. לשם כך נשתמש ברצף של טכניקות לבדיקה ולטיפול מנואלי.

טיפול מנואלי מוכוון טווחים הנו טיפול קצר עפ"י רוב, ממוקד ומדויק. העקרונות שלו ורצף הפעולות עושות אותו יעיל ובעל תוצאות מצוינות לפתרון בעיות אורטופדיות. יחד עם זאת חשוב לי לציין שמאחר שבמקצועי הנני מטפלת

בשיאצו, ואת הקורס ל"טיפול מנואלי מוכוון טווחים" עשיתי כקורס העשרה- במרבית הטיפולים אצלי בקליניקה אני בוחרת לשלב טכניקות ממנו בתוך טיפול השיאצו.

 

*המידע נלקח מתוך קורס של טיפול מוכוון טווחים שהעביר אלישע קורן, ומתוך ספרו: אלישע'ס קונספט: יש פיזיותרפיה אחרת- טיפול מוכוון טווחים, 2015.

 

כיצד מתבצע הטיפול?

בדיקת טווחי המפרק או המפרקים- בשלב הראשון, לאחר איסוף המידע לגבי הכאב והבעיה ממנה סובל המטופל, נעשה בדיקת טווחים. בדיקה זו נעשה גם בתום הטיפול ולעתים גם תוך כדי הטיפול, וזאת על מנת לדייק, ליעל ולהעריך את התקדמות הטיפול.

 

הטיפול עצמו נעשה בדרך כלל באופן ישיר על גבי העור (בגדים במקרה זה עשויים להפריע), יחד עם זאת מאחר שהשיאצו הוא טיפול בביגוד מלא- אני מפעילה שיקול דעת (ויצירתיות) בהתאם לבעיה בה אנו מטפלים.

הטיפול יכלול פעולות כמתיחה, לחץ על הרקמות ומוביליזציות של המפרקים, כשמולנו כל הזמן ניצבת המטרה להגדיל את הטווח. מתיחה של רקמה לשיפור טווח כרוכה ברוב המקרים בכאב. אני מקפידה להיות בקשב מקסימלי ובכל מקרה- המטופל הוא ששולט בעוצמת הכאב. על מנת להגיע לתוצאה אופטימלית חשוב לשמור על רצף טיפולים.

 

מתי נדע שצריך לסיים טיפול?

כאשר נענה על אחד מהקריטריונים הבאים:

א. הבעיה נפתרה- טווח התנועה מלא ואין כאבים.

ב. הגענו לשיפור הטווחים וירידה ברמת הכאב, אבל ההתקדמות נעצרה.  

ג. הטיפול כלל לא הביא לשיפור.  

 

למי זה טוב?

כאמור, הטיפול המנואלי מוכוון טווחים מיועד לטיפול בבעיות מפרקים ויעיל ביותר בכאבי:

  • צוואר, כתפיים, מרפקים, כפות ידיים

  • גב-עליון, גב אמצעי גב תחתון

  • ירך/אגן, ברכיים, קרסוליים, כפות רגליים.

Anchor 2

מאיה קורן -שכטמן  054-6747049  רח' בארט 8 רמת אביב mayakoren.she@gmail.com

bottom of page